Cajsan Helmen vanhat tapetit

      Restaurointia Cajsan Helmessä &
Mannerheimin kabinetin salaovi
Tämä juttu käsittelee Mannerheimin kabinetin dokumentointia ja restaurointia
V.2021-2022
Ennen meidän saapumista on jo tehty ensimmäiset esilleotot tapeteista, nämä esilleotot ovat tehneet Paula Isakoff ja Hanna Kuokkanen.

 Historiaa lyhyesti
Ravintola Kaisaniemi on rakennettu vuonna 1839, ennen tätä rakennuttaja Catharina Wahllund piti puistossa ulkoilmaravintolaa.
Tila on toiminut lähes yhtäjaksoisesti ravintolana jo 184 vuotta.
Helsingin maalariammattikoulun restaurointilinjan opiskelijat ovat saaneet upean tilaisuuden dokumentoida ja restauroida Cajsan Helmen loistonsa päiviin.
Tila on kokenut historiansa aikana monia laajennuksia ja useiden ravintoloitsijoiden mielen mukaisia sisustuksia.
Ravintolan on alunperin rakennuttanut vuonna 1837 Catharina Wahllund eli tuttavallisemmin Cajsa.
Ravintolassa on saanut alkunsa vapun vietto, joka oli alunperin Cajsan syntymäpäivänä tapahtunut ylioppilaiden kokoontuminen juhlimaan pidettyä Cajsaa laulamalla.
Vastineeksi ylioppilaille tarjottiin ruokaa ja juomaa.
Ravintola on ollut suosittu ylioppilaiden sekä taiteilijoiden että valtion päämiesten keskuudessa. 
Aloitamme dokumentoinnin ja restauroinnin Mannerheimin kabinetista, joka on rakennettu alkuperäisen ravintolan  kylkeen n. 1840-luvulla
Catharina Wahllund, kopio muotokuvasta. S. Tandefelt 1912. Helsingin kaupungin museo

 Aloituskuvia Marskin kabinetin         dokumentoinnista
salaovi paikoillaan kakluunin vieressä

Tapettien esilleottoja

Vanha ikkunan paikka

Liimamaalilla tehty koristemaalaus katossa pinkopahvin päällä

Tein katosta piirustuksen mallin mukaan vauriokarttaa varten, sekä sävyjen tallennusta.

Peiliovet jotka johtavat Marskin kabinettiin. 

Väritutkimus peiliovista ja ikkunoista
Paula Isakoff ja Hanna Kuokkanen, Kaakkois-
Suomen ammattikorkeakoulun restauroinnin opiskelijat
ovat tehneet ennen meidän saapumista työmaalle opintoihinsa liittyvänä ensimmäisenä perusharjoittelunaan peiliovien ja ikkunoiden fragmentit eli esilleotot ja väritutkimuksen.
Tässä linkki heidän tekemäänsä väritutkimukseen:

 Ikkuna sisäterassille päin.

louis Sparren suunnittelema kakluuni

Lähtötilanne

RestaurointiMaalarimestari Airi Kallio on aloittanut tämän merkittävän kohteen restauroinnin ja kunnostamisen takaisin käyttöön Tee- ja Kahvihuone Cajsan Helmi nimellä. Tilassa on tehty dokumentointia ja esilleottoja ennen meitä. 
Ravintola on ehtinyt olla kylmillään jonkin aikaa ja ravintolan pelastamiseksi tehtävät toimenpiteet ovat nyt käynnissä.
Aloitus kuva: oikealla Airi Kallio ja vasemmalla opettajamme Marika Raike sekä HMAK restaurointiryhmä
ensimmäinen päivä työmaalla, dokumentointi alkaa tästä. Kuvassa HMAK restaurointiryhmä S19R ja opettaja Marika Raike

Papukaijatapetin n. 1920-luvulta esilleotto

 Restauroinnin päämäärä Marskin  kabinetissa 

Tilassa tehdään perusteellinen dokumentointi ja restaurointi kaikille näkyviin jääville pinnoille.
Seinien osalta otetaan esiin upea papukaijatapetti n.1920-luvulta ja restauroidaan käyttökuntoiseksi

Lähtötilanne Marskin salaovi

Oven sisällä on lähtötilanteessa tiiltä mukaileva tapetti ja oven sisäosa on päällystetty pehmusteita sisältävällä keinonahkalla.
Oven pinnalla on sama tapetti kuin seinillä lähtötilanteessa
Kabinetin salaovi vielä paikoillaan.

Tapetinpoistot 

Ovesta poistettiin tapettikerroksia paikallaan, lastulevykerrokseen asti. Kaikki poistetut kerrokset dokumentoidaan huolellisesti ja näytteet tulevat esille kabinettiin

Työparini Oliver on poistamassa ovea paikaltaan ja irroittaa tapettien alta löytyneen lastulevyn. 

Ovi nostettiin irti seinästä ja käsittelyjä jatketaan vaakatasossa pöydän päällä. Poistamme höyryn avulla vihreän  tapetin, joka on suoraan säilytettävän papukaija tapetin päällä. oven keskeltä tapetti irtosi helposti mutta reunat ovat tiukasti kiinni papukaija tapetissa.
Alla oleva papukaija tapetti on melko hyvässä kunnossa.

Saimme lopulta poistettua kaikki tapetti jäämät kirurginveitsellä.

Puhdistus ja retusointikokeilut

Puhdistuskokeiluja tehdään kuivamenetelmillä, ensin pehmeällä siveltimellä hellästi irtolika imuriin ja kuivapuhdistus sienellä pinnan läpikäynti.

Teemme näitä puhdistus ja retusointi kokeiluja koko kabinetin tulevaa papukaija tapettikerroksen restaurointia ajatellen.

Kabinetissa on käynnissä vielä tapettikerroksien poistaminen.

Kabinetin tapettikerroksia

Salaoven papukaijatapetti puhdistuksen jälkeen.

Nämä kuivapuhdistus toimenpiteet tuntuvat riittäviltä rikkomatta pintaa, ja toisaalta pintaan jää kaunista ajan patinaa. Ovessa on muutama vaurio, jotka korjataan myöhemmin.

Oliver tekee retusointi kokeiluja sävyttämällään vihreällä.

Retusointi kokeiluja tehtiin pienelle alalle, unikköljy pigmentti sekoituksella ja Airi Kallion kanssa päätettiin retusoinnin taso, joka on maltillinen ja pelkästään selkeät vauriot korjataan, ja puuttuvat osat paikataan siististi. Päädymme keskusteluissa Pentti Pietarilan, Marika Raiken ja Riikka Heiskasen kanssa retusoinnin toteutuksessa guassiväreihin jotka vesiliukoisuutensa vuoksi on poistettavissa tarpeen tullen pinnoilta.

Jatkan tätä oven tutkimista ja työstämistä yksin, tästä tulee viimeinen restaurointi näyttötyöni. taitava Oliver jatkaa tapetin poistoa kabinetissa.

Papukaijatapetin vanha pinnoitus

Tapetti on pinnoitettu aikoinaan, ja tutkin mikä pinnoitus on kyseessä. Ennen Muinoin on tapetteja pinnoitettu vahoilla, öljyillä tai lakoilla. Oven kulmasta tapetin päältä irtosi "siru", joka vaikutti lakalta ja liukeni sellakkapolituuriin. Papukaija Tapetin pinnalla on myös harmaantunut kohta, joka vaikutti sellakan tyypilliseltä kosteusvaurioilta. Koitin elvytystä sellakkapolityyrillä pieneen kohtaan joka onnistui hyvin, kohta elpyi ja harmaus katosi. Näillä tiedoilla on todennäköistä että tapetti on lakattu sellakalla aikoinaan.

Poistetut tapettikerrokset tähän asti

Alla olevassa kuvassa tapettiviuhkan järjestys on oikealta vanhimmat ja vasemman puoleinen vaalea tapetti oli kauttaaltaan kabinetin päällimmäinen näkyvillä oleva kerros, eli ulkoasu joka oli lähtötilanteena

Numeroituna jo poistetut tapetit. Numero 1. On lähtötilanteessa ollut päällimmäinen tapetti.

Tapetti 1:


Tapetti 2:

Tapetti 3:

Tapetti 4:

Tapetti 5:

Tapetti 6:

Tapetti 7:
Tämä tapetti on nyt esillä ovessa, homma jatkuu kuitenkin uusien löydösten vuoksi...

Salaoven tutkiminen

Salaovi on nimensä mukaisesti säilyttänyt sisällään salaisuuksia, joista sain vinkin poistetun saranan kohdalta, pahvi kerrosten välistä pilkottavasta väriläiskästä ja ruskeasta palasesta tapetti materiaalia.

Mielenkiinto heräsi ja pyysin omistajan Airi Kallion ja konservaattori Pentti Pietarilan mielipidettä näiden tapettien tutkimimisesta, päätettiin tutkia ja ottaa esiin löytöjä. Tarkoitus on ottaa siististi oven alareunasta pala vaurioittamatta  turhaan papukaijatapettia, alareuna oli kylläkin papukaija tapetin osalta hyvin repaleinen. Papukaija tapetti on hyvin tukevasti kiinni alla olevassa pahvikerroksessa, joten siististi irrottaminen onnistuu hyvin. Nämä toimenpiteet voidaan peruuttaa kiinnittämällä takaisin poistetut osat. Pohjimmaista kultanahka tapettia myös otettiin esille hieman kulmasta, tämä tapetti on myös Marskin salissa seinillä. Toisin kuin nyt esille otettavat tapetit, joita ei ole löytynyt ainakaan vielä muualta ravintolasta Oven alareunasta puuttuu esille otettavaa tapettia runsaasti, mutta papukaijatapetti tuntuu olevan kiinni pahvikerroksessa ja irtonaisena alla olevan tapetin päältä. Tuo epämääräinen löytö kuitenkin jäi vaivaamaan ja sainkin luvan leikata papukaija tapettia siististi irti ja katsoa sisään tutkiakseni alla olevaa kuviota…

Jännitys tiivistyy

Alta paljastuu upea lepakkoaiheinen tapetti, irroitan papukaijatapettia sen verran, että saan esille koko kuvion. Leikkaan kirurginveitsillä papukaija tapetin pohjapahvia myöten nelikulmaisen palan verran ja höyrytän irti.

 Henkeä salpaava löytö
 Upea ja ainutlaatuinen lepakkoaiheinen tapetti löysi takaisin ihmisten ilmoille noin reilun sadan vuoden jälkeen!
kuviosta puuttuu paloja mutta aihe on melkein kokonaisuudessaan nähtävissä.

tämä hetkellinen suora valo on valokuvan oton ajan tapettiin kosketuksissa, löytö on vanha ja nyt se suojataan UV säteiden vaikutuksilta.

Seuraavaksi löydetyt vanhemmat tapetit salaovessa

Tapetti 8:




Tapetti 9:Tätä ruskeaa haurasta tapettia on 3 kerrosta

kultanahkatapetti 10: Tämä on salaoven vanhin kerros
kultanahkatapetti ovesta, 1800-luvulta. tätä on myös muualla Marskin kabinetissa.

Lepakkotapettia eikä ruskeaa tapettia ole vielä ainakaan löytynyt muualta ravintolasta kuin tästä ovesta.

Hauras ja vaurioitut kohta jossa lepakkotapettia ja ruskeaa tapettia. Ruskea tapetti on 1800-luvulta

Vanhojen tapettien tutkimista ja Maire Heikkisen vierailu työmaalla

Löydöt ovat sen verran erikoisia että opettaja Marika Raike ottaa yhteyttä Maire Heikkiseen ja pyytää paikalle arvioimaan tätä ja muita löydettyjä tapetteja. Maire on tehnyt uransa museovirastossa ja ollut luomassa tapettitietokantaa sekä kirjoittanut kirjan, joka on kattava teos tapeteista Suomessa.

Maire Heikkinen tulee paikalle Kaisaniemeen ja saamme tapettiasiasiantuntijan mielenkiintoisia näkemyksiä historiasta ja käsillä olevien tapettien tietoja.

Lepakkotapetin tutkimus

Maire Heikkinen vas . Petra wallace oik.

Papukaijatapettia Maire kertoo joskus nähneensä ja 1920-luku on ajoituksena tälle tapetille.

Lepakkotapettia ei ole nähnyt, eikä mitään vastaavaakaan. Tämä lepakko tapetti voi myös olla leveä boordimallinen, jossa vuota kiinnitetty pystysuoraan. Art deco tulee mieleen ja ajoitus on 1900-luvun alku. Lepakko Tapetti on puulaatoilla painettua, johon viittaa laatan kohdistusmerkit, jotka eivät ole tasan sekä varsinkin lepakko kuvion reilu maalikerros jossa painokuvio viittaavat tähän. Pohjalla oleva kultapigmentti väritys on ikään kuin hierretty, kuvio on erikoinen. tähän tarkoitukseen tapetin painajalla on ollut jokin erikoistyökalu jolla saatu aikaan struktuuri joka on "sormenjälkimäinen"

Seuraavaksi tallennan tämän lepakko tapetin piirtämällä läpinäkyvälle paperille kuvion kokonaisuudessaan, ja puuttuvan osan tapettivuodasta voi toisintaa näillä tiedoilla mitä on käytettävissä.

Tallensin kuvion paperille ja lisäsin puuttuvan kuvion oikealle puolelle.

Salaoven lopullinen ulkoasu on päätetty
Työ oven parissa jatkuu vielä, ovi restauroidaan kerrokselliseen asuun jossa lepakkotapetti jää näkyviin ja päällä ollut papukaija tapetti kiinnitetään takaisin osittain peittäen puuttuvan lepakkotapetin kohdat.
Ovi suojataan lasilla ja kiinnitetään alkuperäiseen paikkaansa Marskin kabinettiin.

oven valmiiksi restaurointi käynnissä

Marskin kabinetin tilanne marraskuussa 2021
papukaijatapetti 1900-luvun alusta on saatu kuorittua kauttaaltaan Marskin kabinetissa, valokuvassa käynnissä suuritöinen pinnan puhdistus tapettijäämistä

kuva ennen puhdistusta ja retusointia

Papukaija tapetin paikkaus ja retusointi
Restaurointityöt ovat edenneet niin että esille otettava papukaijatapetti on saatu  kauttaaltaan esiin ja puhdistettua. Nyt käynnissä on paikkaukset, retusoinnit ja pinta suojataan retouching vernissalla.
Pinnoitteeseen päädyttiin koska tapetti on aiemmin lakattu sellakalla, joka kosteutta ottaessaan harmaantuu herkästi ja kokeilujen jälkeen retussivernissa oli paras vaihtoehto tapetin pinta elpyi ja vauriot häivyttyivät kauniisti. Pinta on näin käsiteltynä suojattu mahdollisilta roiskeilta, kosteudelta ja kulumiselta

korjattu ja retusoitu tapetti

paikattu ja retusoitu tapetti valmiina pinnoitukseen. Ikkunan maalaus tehdään tapettiin sointuvalla ruskealla sävyllä.
Yläkulmassa oleva hirsi peitetään luukulla.
Luukun alle tehdään aikakapseli, huoneen tapettilöydöt tallennetaan tänne, restauroijien terveiset ja lehtijutut 

Retouching Vernissan levitys muutoin valmiiseen pintaan

Marskin kabinetin vanhimmat kerrokset
löytyi vielä vanhoja tapettikerroksia seinän yläosasta.
Yhteensä tapetteja on Marskisalista löydetty 14 kpl
 nämä ovat kultanahkatapetin 10 Alla olevia vanhimpia kerroksia:
Kuvassa vihreäksi maalattu hirsi jonka päällä vanhimmat tilaan asennetut tapetit,
Vasemmalla oleva tapettien ja boordien kerrokset irroitin ja kehystin happovapaan paperin päälle lasin alle.Tässä on 2 tapettia ja 2 boordia,  joiden päällä on kultanahkatapetti 10.
Oikealla kattolistan alla pieni pala hirren ja pinkopahvin päälle asennettua tapettia, löytö jätetään paikalleen, koska on tiukasti kiinni nupinauloilla ja näyte on pieni. Tämä tapetti tulee esille valokuvamuodossa. tämä on kaikista vanhin kerros tapettia Marskin kabinetissa. 

Kaikki kabinetin kerrokset tulevat olemaan esillä 
Marskin kabinetin kaikki tapettikerrokset tulevat olemaan esillä tavalla tai toisella, kuten myös ovista ja ikkunoista tehdyt fragmentit. kaikki näytteet on dokumentoitu huolella ja on ilo että paikan historia ja kerrokset ovat nähtävissä ja koettavissa 🙂

Marskin kabinetin alkuperäinen korkkimatto

puhdistettu ja elvytetty reilusti yli sata vuotta vanha lattia

Tämän upean lattian restauroinnista 1800-luvun lopulta tai 1900-luvun alusta halusin  vielä mukaan tähän juttuun.
Puhdistin ja elvytin pienen kohdan lattiasta.
Kyseessä on linoleum eli korkkimatto joka on 1800-luvulla kehitetty luonnon aineksista tehty lattiamateriaali.
Marskin kabinettiin asennetaan uusi lattia suojaamaan tätä ihanuutta mutta vanha lattia jää talteen ja suojaan uuden lattian alle

Pelastetaan vanhat tapetit
Iso apu tässä käsillä olevassa työssä on ollut myös Facebook ryhmä "Pelastetaan vanhat tapetit"
Jossa on tapeteista kiinnostuneita sekä alan osaajia mm. Elina Wirkkala  
Joka on osallistunut aktiivisesti pohdintoihin näiden tapettien osalta ryhmässä  ja jonka AMK lopputyön Sininen förmaaki, paperoitujen  seinäpintojen dokumentointi ja restaurointi
On kattava "tieto-ja kokemus pankki" tähän tapettirestaurointi työhön jota nyt teemme Cajsan Helmessä.

Yritykseni nettisivut:

Töitäni on myös pinterestissä nähtävillä mm. Taidetta, kipsitöitä, mukailumaalauksia ja erikoismaalauksia 

terkuin 
Petra Wallace




Kommentit

  1. Vau Petra! Tosi mielenkiintosta , hienoja kerroksia löytyy. Tää paikka kyllä ansaitsee tulla kunnostetuksi !

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinteisen Lapinrummun rakentaminen

Mukailumaalaus